1. 4. 2019

RAZPIS ZA PRAVNO SVETOVANJE NA ZAVODU ŠTUDENTSKA SVETOVALNICA

Zavod Študentska svetovalnica išče dve/a (2) pravni/a svetovalki/ca. Išče se kandidat/ka, ki bi bil pripravljen/a delo opravljati najmanj naslednji dve leti. Si želiš postati del naše ekipe? Prijavi se!

15. 3. 2019

Povzetek predavanja: VSE O ŠTIPENDIJAH

V spodnji objavi z vami delimo povzetek predavanja, na katerem smo predstavili možnosti štipendiranja v Sloveniji, pogoje za pridobitev štipendije ter dtuge pogoje in značilnosti štipednij, skladne s trenutno veljavno zakonodajo.

19. 2. 2019

Povzetek predavanja: ODGOVORI NA VSA VPRAŠANJA O ŠTUDIJU

Najverjetneje se vsakemu študentu tekom študija pojavljajo razna vprašanja, na katere ne najde odgovora. Poleg tega je omenjeno področje urejeno v številnih pravnih virih, ki se hitro spreminjajo. Posledično številni študenti ne najdejo jasnih odgovorov na svoja vprašanja. Iz tega razloga smo v Zavodu Študentska svetovalnica pripravili brezplačno predavanje, na katerem smo priskrbeli odgovore na vsa vprašanja o študiju. Za vse, ki ste predavanje zamudili, pa je na voljo ta povzetek. ​

5. 2. 2019

Povzetek predavanja: KAKO NAJ ZNIŽAM SVOJO DOHODNINSKO OBVEZNOST?

Čas študija je tudi čas, ko študenti vstopamo na trg dela. S prisluženim denarjem in novimi izkušnjami pa pride tudi obveznost za plačilo dohodnine. Na predavanju Kako naj znižam svojo dohodninsko obveznost?, smo spoznavali kaj dohodnina sploh je in kako njeno obveznost znižati. V povzetku predavanja lahko preberete osnovne informacije o dohodnini in znižanju plačila le-te, na koncu članka pa si lahko pogledate tudi primer izračuna dohodninske obveznosti.

12. 11. 2017

Študij v tujini

3. 7. 2017

Obvestilo

21. 3. 2017, 12:00

Obvestilo

Obveščamo vas, da bosta v četrtek, 23. 3. 2017, socialno svetovanje in svetovanje za študij v tujini izjemoma samo preko elektornske pošte. Prav tako vas prosimo, da svoje oglase za posredovalnico sob m2 naslovite na naš elektronski naslov.

15. 3. 2017, 07:00

Povzetek delavnice: Pravice iz statusa študenta

Pravice in ugodnosti, ki izhajajo iz statusa študenta, so delno tudi odraz ustavnega načela socialne države. (Redni) študij, za katerega študent neposredno ne plačuje šolnine, v resnici ni brez stroškov. Študentje so namreč obremenjeni s posrednimi stroški študija, kot so na primer prevoz v kraj študija za tiste, ki živijo v bližini kraja študija; plačevanje najemnin za tiste, ki živijo predaleč in se jim vsakodnevna vožnja ne izplača, stroški prehrane, brez katere ob večurnem obiskovanju predavanj, vaj in seminarjev ne gre. Zato status študenta nudi določene pravice in ugodnosti, ki finančno olajšujejo študentsko življenje.

22. 2. 2017, 12:00

Novosti razpisa za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2017/18

V sredo, 1. februarja 2017, je bil na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport objavljen Razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2017/2018. Zaradi nedavne spremembe Zakona o visokem šolstvu (ZVis) in Pravilnika o razpisu za vpis in izvedbi vpisa v visokem šolstvu, razpis vsebuje številne spremembe, na katere morajo biti bodoči študenti in študenti, ki se želijo prepisati ali vpisati na študij diplomantov oziroma vzporedni študij, zelo pozorni. V tem prispevku bomo zato na kratko izpostavili in obrazložili vse bistvene spremembe razpisa.

31. 1. 2017, 15:00

Povzetek delavnice: Strategije obvladovanja stresa

Stres je odziv posameznika na spremembo, ki se kaže na fizičnem, psihičnem in vedenjskem področju posameznika. Spremlja nas na vsakem koraku, velikokrat se tega sploh ne zavedamo. Lahko je pozitiven, če ga kot spremembo v našem življenju doživljamo kot izziv. Velikokrat pa se pojavi kot negativen in nam daje občutek, da zahteve v našem okolju in življenju presegajo naše sposobnosti. Pojavi se zaradi različnih vzrokov, ki lahko vodijo do kroničnega stresa. To se kaže v različnih simptomih in znakih. Z delavnico smo predstavili nekaj vzrokov in seveda tudi znakov/simptomov prekomernega stresa, ki pa se od posameznika do posameznika razlikujejo. Poglobili smo se v strategije obvladovanja stresa, ki pa so efektivne glede na to, kaj nas kot posameznike sprošča/umirja.

27. 1. 2017, 07:00

Povzetek delavnice: Kam po denarno pomoč

Vsak se lahko (pre)hitro znajde v socialni stiski in potrebuje pomoč. Z delavnico Kam po denarno pomoč smo želeli predstaviti nekaj možnosti, kam se študenti in študentke lahko obrnejo. Pri tem imajo več možnosti, pridobitev štipendije, enkratne denarne pomoči ali druge denarne in materialne pomoči, ki jo ponujajo različne organizacije. Preden začnemo iskati se je potrebno vprašati katerim pogojem ustrezam. Ti so predvsem: imam status študenta, starost, povprečni mesečni dohodki, povprečna ocena, status študenta s posebnimi potrebami, smo študentska družina, kraj stalnega prebivališča, ipd. Glede na pogoje, ki jim ustrezam lahko nato najdem možnosti, ki mi ustrezajo.

13. 11. 2016, 18:00

Pravne razvozlanke: Štipendije

Večjemu delu študentov v Republiki Sloveniji je omogočena brezplačna pridobitev izobrazbe II. bolonjske stopnje, vendar pa študente kljub temu bremenijo številni stroški, ki so povezani s študijem (bivanje, prevoz, prehrana, vpisni stroški, itd.). Da bi bilo njihovo pokrivanje lažje, so študentom namenjene različne štipendije. Celotna ureditev štipendijskih razmerij pa je precej zapletena, zato smo se v Zavodu Študentska svetovalnica odločili za izvedbo pravne delavnice na temo štipendij. Če ste morda delavnico zamudili, si lahko v tem prispevku ogledate kratek pregled predstavljene vsebine.

20. 10. 2016, 10:00

Povzetek delavnice: Pravice študentov najemnikov

Ob prehodu iz srednje šole na fakulteto ali pa kdaj kasneje je zaradi oddaljenosti domačega kraja od kraja izobraževanja veliko študentov primoranih najeti stanovanje ali pa bivati v študentskem domu. Ker so kapacitete v študentskih domovih omejen, se večino študentov odloča za najem stanovanja pri zasebniku na prostem trgu. Glede na dejstvo, da so študenti ob sklepanju najemne pogodbe praviloma šibkejša stranka, je zanje bistveno, da poznajo svoje pravice in obveznosti, ki jim pripadajo kot eni izmed strank v najemnem razmerju.

5. 10. 2016, 10:00

Brezplačni seminar: Pravice študentov najemnikov

V sklopu projekta POS(R)EDUJEM ZNANJE vas vljudno vabimo na brezplačni seminar PRAVICE ŠTUDENTOV NAJEMNIKOV Seminar bo potekal v sredo, 12. oktobra 2016, ob 17.00, v prostorih Zavoda Študentska svetovalnica (Kersnikova 4, 1. nadstropje).