Povzetek predavanja: Kako do zaposlitve?

Kako do zaposlitve?  - Vprašanje, ki si ga slej ko prej zastavi vsaka mlada oseba in na katerega enoznačnega in pravilnega odgovora ni. Nedvomno pa je pri iskanju zaposlitve potrebno biti inovativen, vztrajen, odločen in predvsem to, kar si, in uspelo ti bo!

KAJ MORAM STORITI NAPREJ?
Prvi korak do zaposlitve ni iskanje oglasov za delo, niti pisanje življenjepisa ali motivacijskega pisma. Še preden se spustimo v iskanje po nepreglednem seznamu oglasov za delo, se moramo malce poglobiti vase in se vprašati v kateri bi se radi preizkusili, kaj bi radi počeli, kakšne so naše želje, katere kvalitete nas odlikujejo ter kaj lahko delodajalcu ponudimo. Ko si odgovorimo na teh nekaj vprašanj, pa je čas za pregledovanje oglasov.

KJE ISKATI ZAPOSLITEV?
Tukaj se nam odpira več možnosti. Oglase za delo lahko najdemo na spletni strani zavoda za zaposlovanje, ponudba študentskega dela je predstavljena na straneh študentskih servisov, poleg tega pa obstajajo tudi številne agencije, ki opravljajo posredovanje dela za mnoga podjetja. Nikakor pa ne gre pozabiti in zanemariti osebnih poznanstev in mreženja. Tako vam ni potrebno nujno čakati oglasa za delo, ampak lahko svoje znance in prijatelje na to, da iščete službo, opozorite kar sami. Nemalokrat je ravno to prava pot do zaposlitve.

Poleg zgoraj navedenih možnosti se lahko pri iskanju zatečemo tudi k starim dobrim oglasom v časopisih ali na oglasni deski zavoda za zaposlovanje. Tudi socialna omrežja so oblikovala kar nekaj skupin, kjer je moč najti številne oglase tako delodajalcev, kot tudi iskalcev zaposlitve.

NAŠEL SEM OGLAS ZA DELO, KI BI GA RAD OPRAVLJAL!
Ko najdete delo, ki vas zanima, je pred vami zelo pomemben del – pisanje kvalitetnega življenjepisa (CV-ja) in motivacijskega pisma, ki ga zahteva vse več delodajalcev.  Še pred pošiljanjem prošnje pa si lahko, v kolikor zberemo nekaj poguma, pridobimo nekaj prednosti pred ostalimi kandidati tako, da delodajalca pokličemo po telefonu, se mu na kratko predstavimo in povemo, da se zanimamo za delo v njegovem podjetju.

ŽIVLJENJEPIS - zelo pomembno je, da skozi življenjepis predstavimo vse ključne podatke, preko katerih se predstavimo.

 Kaj v življenjepisu ne sme manjkati?

 - osebni podatki in kontakt na katerega smo dosegljivi (elektronski poštni naslov s katerega se prijavljamo delovno mesto in ki ga navajamo kot kontakt, naj vsebuje vaše ime in priimek, saj s tem izkazujemo določeno stopnjo resnosti in spoštljivosti)
 - podatki o izobrazbi;
 - podatki o dosedanjih delovnih izkušnjah (kdo je bil delodajalec, trajanje zaposlitve, opis nalog, ki jih je delo zajemalo, in kompetence, ki jih je izkušnja prinesla);
 - dodatna znanja in veščine (jeziki, izpit za avto, računalniški programi,…)
 - hobiji;
 - lastnosti, ki vas najbolj opišejo.

Pomembno je, da je življenjepis pisan pregledno, strukturirano in slovnično pravilno. Od pridobljenih izkušenj in vrste dela na katerega se prijavljamo pa je odvisno, kakšno obliko življenjepisa bomo izbrali. Naj na tem mestu omenimo, da so življenjepisi pisani v obliki spisa že pasé, saj sedaj prevladuje pisana struktura po tematskih sklopih in alinejah.  Večina še vedno oblikuje svoj življenjepis v Europassu, ki omogoča izdelavo kvalitetnega življenjepisa in pri katerem sigurno ne bomo pozabili na nobeno od pomembnih sestavin. V kolikor pa ste bolj kreativni in bi radi tudi na tem mestu nekoliko izstopali, pa si lahko oblikujete povsem svojega. Če imate nekaj računalniškega znanja in ustvarjalne žilice, lahko oblikujete tudi video življenjepis, ki je vse bolj popularnen in privlačen.  

Pri pisanju izkušenj se pogosto postavi vprašanje, kaj vse v njem navajati. Ali zgolj tista dela, ki so ozko povezana z delovnim mestom na katerega se prijavljate, ali tudi tista, ki z delovnim mestom niso tako zelo povezana. Pravila tukaj ni in končno odločitev boste morali izbrati sami. Dejstvo pa je, da ste pri opravljanju vsakega dela usvojili nova znanja in pridobili kompetence, ki vam bodo lahko pomagale tudi pri opravljanju drugih del, a le, če jih boste znali izkoristiti v svoj prid. V tem primeru bi svetovali, da dela in izkušnje, ki niso ozko povezana z delovnim mestom na katerega se prijavljate, ne izpostavljate na prvem mestu, ampak jih, če se za to odločite, omenite bolj proti koncu. Zavedati se morate, da prav vsaka pridobljena izkušnja šteje, vam daje prednost in vas dela boljše.

MOTIVACIJSKO PISMO – Motivacijsko pismo je čedalje bolj nepogrešljiv del prijave na delovno mesto. Kljub temu, da ga nekateri delodajalci ne zahtevajo, priporočamo pisanje le-tega, saj predstavlja tisti del »prošnje za delo«, v katerem lahko najbolj izrazite svoje kvalitete, pričakovanja, predstavite svojo osebnost in sposobnosti. Skozi kvalitetno motivacijsko pismo boste delodajalcu še bolj predstavili kdo ste, zakaj ste primerni za razpisano delovno mesto, katere so tiste lastnosti, ki vas še posebej odlikujejo, in skozi opravljanje katerih del ste pridobili kompetence, ki vam bodo pomagale pri opravljanju dela na katerega se prijavljate. Motivacijskemu pismu lahko priložite tudi priloge, ki potrjujejo v njem navajane podatke (npr. potrdila o izobraževanjih, diplome, izpis ocen, priporočila,…). Nikakor pa ne pozabite na koncu pisma izpostaviti tega, da bi se, v kolikor bi vas prepoznali za primernega kandidata,  z veseljem odzvali povabilu na razgovor, kjer bi delodajalec lahko izvedel še več o vas. Tudi tukaj je pomembno, da je motivacijsko pismo pisano slovnično pravilno, in da se za vsako prijavo na delovno mesto potrudite in napišete ali vsaj nekoliko prilagodite svoje pismo.

Pogosto se v zvezi z motivacijskim pismom postavlja vprašanje, na kakšen način ga posredovati delodajalcu – kot prilogo ali kot besedilo elektronske pošte. Na žalost tudi tukaj pravila ni. V kolikor se prijavljate na delovno mesto v kakšni večji korporaciji pa bi svetovali, da motivacijsko pismo priložite kot prilogo, v besedilu elektronskega sporočila pa se le na hitro predstavite. V kolikor gre za prijavo na delovno mesto v manjšem podjetju, pa bo najverjetneje o vaši zaposlitvi odločal že kar bralec elektronske pošte, zato lahko v takem primeru  motivacijsko pismo posredujete kar kot besedilo.

POVABLJEN SEM NA RAZGOVOR!
V kolikor ste z motivacijskim pismom in življenjepisom uspeli prepričati delodajalca, vas je povabil na razgovor, ki predstavlja še zadnjo in najbolj pomembno stopničko do zaposlitve. Pred samim razgovorom vam svetujemo, da se pozanimate o podjetju v katerem bi želeli delati. Delodajalci na razgovoru pogosto preverijo poznavanje dejavnosti, kvalitet, nazorov podjetja. Zelo pomembno je, da se na razgovor pripravite, se ponovno zazrete vase in razmislite o tem, v katerih nekaj povedih bi se na kratko opisali, izpostavili svoje kvalitete, sposobnosti in do sedaj pridobljene izkušnje. Pričakujete lahko tudi nevsakdanja vprašanja, preizkuse znanja in vse bolj priljubljene psihološke teste, preko katerih delodajalec razkrije vaše osebnostne lastnosti in odzive v določenih situacijah.

Ko se odpravite na razgovor bodite pozorni na to, da ne zamudite. Bodite točni, raje pridite nekaj minut prej, a tudi pri tem ne pretiravajte. V prostorih delodajalca bodite sproščeni, med čakanjem na razgovor odložite svoje stvari, komunicirajte z osebjem podjetja ali morebitnimi so-kandidati.  Zavedajte se, da je telesna komunikacija zelo pomembna in da je prvi vtis o osebi zelo pomemben ter ga je zelo težko kasneje spremeniti. Pozorni bodite tudi na očesni kontakt, kretnje, primeren stisk rok in odločen nastop. Na vprašanja odgovarjajte odločno, suvereno in premišljeno. Nikar se ne bojte vprašati stvari, ki vas v zvezi z delom zanimajo.

Pri iskanju zaposlitve vam želimo veliko uspeha, vztrajnosti in tudi kanček sreče. Zavedajte se, da vsaka zavrnitev pomeni možnost za izboljšave vaše predstavitve, nastopa na razgovoru ali pa pomeni zgolj to, da za to delovno mesto niste primerni, in morda pri opravljanju dela v podjetju, ki vas ni prepoznalo za svojega sodelavca, niti ne bi bili srečni.  

Vztrajajte, verjemite vase in uspelo vam bo! 😉

Pravna svetovalka Zavoda Študentska svetovalnica
Gala Andrić Rebolj