Redni študij v tujini

Splošne informacije in iskanje študijskega programa

Vas mika dodiplomski ali podiplomski študij v tujini? Odlično, ste na pravi strani!

Prvi nasvet, ki ga imamo svetovalci za študij v tujini je – za priprave si vzemite čas. Morda boste zelo hitro izbrali univerzo, pa se bo zapletlo pri birokraciji. Nihče pa si ne želi, da bi se moral odpovedati študiju v tujini zaradi čakanja na prevod dokumentacije, kajne? Prav zato vam v Študentski svetovalnici predlagamo, da si vzamete leto dni časa in poiščete pravo univerzo zase ter v miru pripravite vso potrebno dokumentacijo.

Drugo pomembno obvestilo, ki ga imamo za vas – študij v Sloveniji in študij v tujini se izključujeta. To pomeni, da je vaša »študijska zgodovina« v Sloveniji nepomembna, ko se vpisujete v programe v tujini.

Po teh začetnih obvestilih se lahko posvetimo postopku vpisa na študij v tujini. Najprej je seveda treba poiskati univerzo oziroma program, kjer bi radi študirali. Če veste, kaj bi radi študirali, pa ne veste, v kateri državi vam ponujajo program po vaših željah, vam predlagamo, da si ogledate naslednje portale:

Vsekakor imajo (skoraj) vse države tudi spletne strani, namenjene tujim študentom, kjer so navedene vse informacije v zvezi s študijem v vaši izbrani državi. Dovolj je, da v spletni brskalnik med iskalne pogoje vnesete »Study in…«, pa boste zagotovo dobili relevantno spletno stran. Tu je nekaj primerov:

Seveda si lahko pri izbiri študija pomagate tudi z drugimi kriteriji in torej ne izbirate samo po državi študija. Eden izmed takih kriterijev so višine šolnin, ki se lahko zelo razlikujejo. Razpredelnico z okvirnimi višinami šolnin v nekaterih evropskih državah lahko dobite tukaj.

Naslednji kriterij, po katerem lahko izbirate državo ali smer študija, so štipendije. Tako na primer velja, da Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije podeljuje na dodiplomski ravni zgolj štipendije za naravoslovni študij v tujini. Če pa pogledamo druge države, ugotovimo, da mnoge nudijo štipendije za študij v svojih državah.

Še en pomemben kriterij je znanje jezika države. Seveda obstajajo tudi možnosti študija v angleškem jeziku, vendar ne vedno in povsod.

Pri odločitvi o izbiri študija v tujini je potrebno biti pozoren tudi na akreditiranost študijskega programa v tujini. Vsaka država ima seznam akreditiranih (javno priznanih) študijev, v kolikor pa se vpišete na program, ki ni akreditiran, ne more biti predmet vrednotenja izobraževanja. Za pomoč pri iskanju primernega študijskega programa si pomagajte s spletno stranjo ENIC/NARIC. Gre za mrežo nacionalnih informacijskih centrov, ki se ukvarjajo prav s priznavanjem izobraževanja in mobilnostjo. Četudi se velikost in specifične kompetence posameznih centrov razlikujejo, vsi nudijo informacije o: priznavanju tujih diplom in drugih kvalifikacij, izobraževalnih sistemih ter možnostih študija v tujini.

Ko si enkrat izberete svoj študijski program, pa se začne bolj kot ne birokratski proces izpolnjevanja pogojev za vpis.

Pogoji za vpis

Pogoji za vpis se razlikujejo od države do države, pa tudi med posameznimi univerzami v isti državi. Tukaj lahko dobite nekaj splošnih informacij in vpogled v študijske sisteme posameznih držav, vsekakor pa predlagamo, da si ogledate že prej omenjene spletne strani o študiju v posameznih državah (npr. Study in Australia), kjer po večini lahko najdete tudi seznam univerz v tisti državi.

Vsekakor velja, da imajo tudi posamezne univerze zelo dobre spletne strani, kjer lahko preverite pogoje za vpis na posamezno smer, pridobite pa lahko tudi informacije o bivanju, šolninah, štipendijah, obštudijskih aktivnostih, ki jih univerza ponuja in še marsičem. Predlagamo vam, da v primeru nejasnosti ali pomanjkljivih informacij pišete neposredno mednarodni pisarni izbrane univerze ter tako pridobite informacije iz prve roke.

Kot že rečeno se pogoji razlikujejo med državami, obstaja pa nekaj dokumentov, ki jih boste morali prav gotovo poslati izbrani univerzi. Prvi je overjen prevod spričevala. Pridobite ga lahko pri sodnih tolmačih, ki so imenovani za prevajanje listin.

Nekatere univerze bodo od vas zahtevale tudi pretvorbo ocen. Pri tem se uporabi uradna ocenjevalna lestvica institucije. Če se vpisujete na magistrski program in ste v Sloveniji dokončali dodiplomski študij po Bolonjskem sistemu vam te listine verjetno ne bo treba pošiljati, saj ocenjevalna lestvica ECTS prinaša enotno ocenjevanje in primerjavo rezultatov z dogovorjenim pretvarjanjem ocen in različnih načinov ocenjevanja. Za občutek pa si lahko pogledate okvirno (neuradno) primerjavo ocen.

Večina univerz zahteva tudi potrdilo o znanju jezika. Nekatere univerze to urejajo v okviru svojih jezikovnih centrov, kar pomeni, da boste na sami univerzi pisali izpit, s katerim bodo preverili, da lahko sledite predavanjem ter pišete izpite v uradnem jeziku države. Drugje pa boste potrebovali certifikat, s katerim boste dokazali zahtevano stopnjo poznavanja jezika. Veliko certifikatov lahko pridobite v Sloveniji, tu jih je naštetih le nekaj:

-Certifikat za angleški jezik – teh certifikatov je več, v Sloveniji lahko pridobite Cambridge English, IELTS in TOEFL Prva dva na British Council, zadnjega pa na Zavodu ŠOLT.

-Certifikat za francoski jezik – na Francoskem inštitutu v Ljubljani lahko pridobite certifikata DELF (Diplôme d’études en langue française) ali DALF (Diplôme approfondi de langue française).

-Certifikat za nemški jezik – na Goethe Institutu lahko pridobivate Goethe-Zertifikat ali TestDaF, ki ga zahtevajo nemške univerze.

-Certifikat za italijanski jezik – certifikatov je več, v Sloveniji lahko pridobite certifikata CELI (Certificato di Conoscenza della Lingua Italiana) in CILS (Certificazione di Italiano come Lingua Straniera), oba na Italijanskem inštitutu v Ljubljani.

-Certifikat za španski jezik – DELE (Diplomas de Español como Lengua Extranjera) je uraden dokument, ki ga lahko pridobite na Institutu Cervantes.

Za vse dodatne zahteve fakultet vam predlagamo, da preverite spletno stran izbrane univerze oziroma se neposredno pri njih pozanimate, če morate izpolnjevati še kakšne druge pogoje.

Zavarovanje in bivanje

Ko ste sprejeti na izbrano fakulteto morate urediti še nekaj birokratskih zadev, med drugim zavarovanje in bivanje.

V okviru Evropske unije (EU) ne boste potrebovali vize, le-to pa si boste morali urediti v primeru, da vas zanima študij v ZDA, Avstraliji, na Novi Zelandiji… V EU si boste morali glede na to, da boste v državi preživeli več kot tri mesece, urediti začasno bivališče. Pristojni uradi se v tem primeru razlikujejo, v nekaterih državah boste bivanje urejali v okviru občinske, drugod v okviru policijske uprave. Te podatke za posamezne države lahko preverite na spletni strani Evropske unije.

Bivanje si lahko uredite v okviru študentskega doma (kampusa) ali pri zasebnikih. Ker se te informacije razlikujejo od države do države (ali bolje, od mesta do mesta), je najbolje, da se na univerzi pozanimate, kakšne so vaše možnosti. Načeloma velja, da je bivanje v študentskem domu cenejše, vendar pa tuji študentje zaradi pomanjkanja kapacitet ne morejo povsod izkoristiti te možnosti.

Tudi urejanje zavarovanja se razlikuje od države do države: tukaj si lahko preberete nekatere splošne napotke glede zdravstvenega zavarovanja v EU, za druge države pa si je potrebno zagotoviti drugačne oblike zdravstvenega zavarovanja, največkrat v državi študija. Velikokrat to možnost zagotovi izbrana šola, vsekakor pa lahko vse potrebne informacije pridobite v mednarodni pisarni izbrane institucije.