Festival nevladnih organizacij LUPA - tudi mi smo bili tam!

Z mimoidočimi smo z veseljem delili svoje znanje o študiju, štipendijah, ter ostalih študentskih pravicah.

Festival nevladnih organizacij LUPA - tudi mi smo bili tam!

Včeraj je  na Bregu ob Ljubljanici potekal 18. vseslovenski festival nevladnih organizacij LUPA, na katerem smo  sodelovali tudi z Zavodom Študentska svetovalnica.

Z mimoidočimi smo delili svoje znanje o študiju, štipendijah, bivanju ter jim na splošno predstavili naše delovanje. Razložili smo jim, da do nas lahko dostopajo preko telefona, elektronske pošte ter da se lahko pri nas oglasijo tudi osebno na Kersnikovi 4 v Ljubljani. 

Kaj so nas študenti vprašali?

Predvsem jih je zanimalo, kaj se za študenta spremeni, ko ta dopolni 26 let. Odgovorili smo jim, da si morajo po koncu študijskega leta, v katerem bodo dopolnili 26 let, sami urediti obvezno in dopolnilno zavarovanje. Poleg tega pa starost vpliva tudi na nekatere druge pravice, na primer pravico do pridobitve štipendije in na  olajšave pri dohodnini. Večino je presenetilo to, da starost  ne vpliva na samo pravico do rednega (brezplačnega) študija. 

Aktivno vključeni študenti

Zainteresirane posameznike, smo povabili tudi k odgovarjanju na nagradna vprašanja. Bili smo presenečeni nad kar dobrim poznavanjem pravic, ki izvirajo iz statusa študenta.  Prisotnim smo razdelili smo tudi naše informacijske brošure za študente ter tako poskrbeli za širjenje ozaveščenosti mladih. Dan smo zaključili z zadovoljstvom ter vedenjem, da smo nekaj novim študentom pomagali na njihovi študijski poti.

Sindi Mauko